Zo voorkom je overprikkeling

Als je hoogsensitief bent weet je ongetwijfeld hoe dit voelt: Je bent na een drukke werkdag toch nog naar die verjaardag gegaan. Eigenlijk weet je al dat het wat veel van het goede is maar je voelt je toch verplicht om even te gaan. Het is druk en de muziek komt hard bij je binnen. Je hoofd staat écht niet naar praatjes over koetjes en kalfjes maar je ontkomt er niet aan. Je voelt dat je steeds vermoeider raakt en ook wel een beetje geïrriteerd. Je hoofd voelt alsof het op ontploffen staat….

Je pikt als hoogsensitief mens veel signalen uit je omgeving op. Soms komt er teveel informatie binnen. Je zenuwstelsel en hersenen kunnen deze informatie niet meteen verwerken. Dit wordt overprikkeling genoemd.

De volgende kenmerken van overprikkeling worden vaak genoemd:
✓ Het gevoel hebben dat je hoofd vol zit
✓ Niet meer goed kunnen concentreren
✓ Moeheid
✓ Irritatie
✓ Een onrustig gevoel
✓ Signalen van je lichaam zoals gespannen spieren
✓ Emotioneel reageren

Als je eenmaal overprikkeld bent dan kost het nogal wat tijd en energie om weer op te laden. Voorkomen is dan ook beter dan genezen! Hoe kun je dan zorgen dat je overprikkeling voorkomt?

♥  Onderzoek waardoor je overprikkeld raakt
Het is belangrijk dat je inzicht krijgt in de zaken die bij jou voor overprikkeling zorgen. Wanneer raak je overprikkeld? Is er een directe aanleiding zoals drukte en veel mensen bij elkaar? Of sluipt het er bij jou langzaam in gedurende de week? Hou eens een maand lang bij wat je ervaart.

♥ Leer de eerste signalen van overprikkeling kennen
Als je beter inzicht krijgt in je eigen systeem, word je je ook steeds meer bewust van de eerste signalen die het je geeft bij overprikkeling. Wat voel je in je lichaam? Welke signalen geeft je lichaam je als je overprikkeld begint te raken? Veranderd er iets aan je humeur als de overprikkeling begint?

♥ Neem rust als je de eerste signalen opmerkt
Zorg dat je even tijd maakt om de prikkels kwijt te raken. Een kleine wandeling, een ademhalingsoefening of even met iemand erover praten kan echt al enorm helpen!

Het is zo ontzettend waardevol om te gaan onderzoeken hoe jou unieke systeem werkt. Als je inzicht hebt in je energiebalans kun je ook keuzes gaan maken die ervoor zorgen dat je niet meer zo snel overprikkeld zult raken.

Zo weet ik bijvoorbeeld van mezelf dat ik maximaal vijf mensen op een dag kan inplannen met minstens een half uur ertussen. Dit geeft mij tijd om even een stukje te wandelen in de natuur of een meditatie oefening te doen. Ook plan ik op mijn werkdagen in de avonden nooit sociale afspraken, ga ik elke dag minstens een half uur naar buiten en plan ik regelmatig een heerlijke lummeldag.  Als ik opmerk dat ik ineens veel meer afspraken dan normaal in mijn agenda begin te proppen is dat een teken aan de wand. Ook migraine is voor mij een heel duidelijk signaal dat ik moet gaan opletten en beter voor mezelf mag zorgen 🙂

Als je je gevoeligheid helemaal geaccepteerd hebt maak je dit soort keuzes heel makkelijk en wordt je baas van je eigen energie. Weet je zelf niet goed hoe je dit zelf allemaal moet bewerkstelligen? Ik kijk graag even met je mee tijdens een gratis inzichtsessie.

Plan je gratis sessie