Werken met je ademhaling

Als ik vertel dat ik in mijn coachsessies met mensen aan hun ademhaling werk krijg ik vaak verbaasde blikken. Ademen? Dat doe je toch gewoon automatisch al?

Dit klopt helemaal, we doen het de hele dag door. Alleen gaat dit vaak onbewust en met weinig aandacht. Terwijl ademhalingsoefeningen je kunnen helpen met het ervaren van meer ontspanning, rust en een gezonder lichaam. Je komt uit je hoofd en maakt contact met je gevoel en lichaam.

Je emoties hebben invloed op je ademhaling en andersom. Bij schrik hou je je adem in, bij irritatie kun je gaan zuchten en als je nerveus bent of stress hebt ga je sneller ademhalen. Je adem beweegt zich dan hoog in je borst en is oppervlakkig.

Langdurige stress en ademhaling

Als je langdurig  last hebt van stress dan blijf je vaak langere tijd snel en oppervlakkig ademhalen.
Hierdoor komen er stresshormonen zoals cortisol vrij waardoor je je nog meer stress kunt ervaren.  Je benut jouw longcapaciteit onvolledig en de spieren in je nek en borst staan extra onder spanning.
Je lichaam verkrampt steeds meer en je levensenergie kan minder vrij stromen.

Ook het vasthouden van emoties kan een verkramping veroorzaken. Werken met je ademhaling zorgt ervoor dat  je emoties kunt doorvoelen en los kunt laten.

Buikademhaling

De buikademhaling is de meest optimale ademhaling voor je lichaam en geest. Je benut je volledige longcapaciteit en je maakt gebruik van je middenrif. De middenrifspier gaat helemaal naar beneden waardoor de longen zich helemaal uitzetten en zich vullen met zuurstof. Ook worden de organen in je buik gemasseerd. Je maag, darmen en lever nemen beter voedingsstoffen op en geven de afvalstoffen beter af.

Bij het aannemen van een buikademhaling kalmeert je zenuwstelsel waardoor je al snel rust in je hoofd ervaart. Je geeft je lichaam als het ware een seintje dat alles oké is en het kan ontspannen.

Met deze simpele oefening kun je de buikademhaling aannemen:

•Ga op een rustige plek zitten of liggen
•Begin met het concentreren op je ademhaling, voel hoe je in- en uitademt
•Leg een hand op je buik en stuur je adem naar je hand
•Voel hoe je buik opbolt onder je hand
•Adem zo een aantal minuten door

Hoe vaker je de buikademhaling oefent hoe makkelijker het zal gaan. Wat ik fijn vind aan deze oefening is dat je hem eigenlijk overal kunt doen, zelfs even snel op de wc 😉

Wil je meer weten of graag een keer een sessie boeken? Ik laat je graag ervaren wat bewust ademhalen met je kan doen.

Neem contact met me op