Hoogsensitiviteit en Intuïtie

Wat is intuïtie?

Het Nederlandse woordenboek zegt: intuïtie is het vermogen om iets onmiddellijk te begrijpen zonder dat het nodig is om bewust te redeneren.

Je intuïtie is een gevoelsmatig weten dat niet te verklaren valt. Een innerlijke stem die boodschappen doorgeeft van je onderbewustzijn aan je bewustzijn. Je onderbewustzijn registreert veel meer dan je bewust waarneemt en hierdoor bevat het een schatkist aan informatie. Wat je intuïtie je verteld is niet altijd logisch maar het heeft wel vaak gelijk.

Intuïtie en hoogsensitiviteit

Iedereen heeft intuïtie maar de een staat er meer open voor dan de ander. Als je hoogsensitief bent dan sta je extra open voor prikkels. Van nature ben je erg gevoelig en hierdoor vang je eerder intuïtieve boodschappen op. Vaak heb je (onbewust) al een sterk ontwikkelde intuïtie.

In onze westerse maatschappij, op school en in ons werk worden we vaak gestimuleerd om ons denkvermogen te ontwikkelen. Maar als hoogsensitief persoon heb je een heel krachtig talent, namelijk het vermogen om je intuïtie sterk te ontwikkelen. Als je dit leert voelt je gevoeligheid niet meer als een last maar ga je het inzetten als een enorme kracht.

Vertrouwen op je intuïtie

Een grote uitdaging is om op je intuïtie te gaan vertrouwen. Hoe meer je het ontwikkelt en het de ruimte geeft, hoe sterker je intuïtie wordt. Vergelijk het eens met een spier: hoe meer je traint, hoe sterker die wordt.

Hoe kan ik mijn intuïtie dan meer ontwikkelen?

Als je je hoogsensitiviteit nog niet zo goed beheerst kunnen indrukken en prikkels zo door elkaar gaan lopen dat je hoofd vol raakt. Je krijgt dan wel intuïtieve waarnemingen door maar je merkt ze minder snel op door de drukte. Het is in dat geval belangrijk om te leren bij jezelf te blijven. Als je goed bij jezelf blijft lukt het beter om onderscheid te maken tussen emoties en energie van jezelf en wat van de ander is. Hierdoor raak je minder snel overprikkeld en doordat je meer rust ervaart lukt het beter om te luisteren naar je intuïtie. Een paar tips:

·         Slaap er een nachtje over
Deze slogan is er niet voor niets, hij werkt echt! Als je een belangrijke beslissing moet maken of er iets is waar je mee worstelt, laat het even voor wat het is en kijk er de volgende ochtend weer met een frisse blik naar.

·         Luister naar je lichaam
Onderzoek hoe jou lichaam met jou communiceert. Wat voel je als je een keuze moet maken? Voel je een knoop in je maag of krijg je juist een warm gevoel of zelfs vlinders in je buik? Na een tijdje weet je precies wat je lichaam je probeert te vertellen.

·         Ontspan
Tijdens stress en drukte is het moeilijk om contact te maken met je intuïtie. Zorg dat je iets gaat doen waar je door ontspant, dit kan een wandeling zijn, een yogales of een meditatie. Maak je hoofd leeg en geef ruimte aan je gevoel.

Durf te oefenen met het vertrouwen op je intuïtie. Je hebt toegang tot een superkrachtige, innerlijke kompas.
Heb het lef om hem te gebruiken en durf erop te vertrouwen. ♥

Wil jij ook meer vertrouwen op je intuïtie en zou je het fijn vinden als ik eens met je meekijk? Boek dan een gratis inzichtsessie waarin ik je ontzettend waardevolle tips geef!

Neem contact met me op

Over Anouk Nijpels

Ik help jou als hoogsensitieve vrouw met het maken van keuzes die bij je passen, zodat je jouw gevoeligheid gaan ervaren als kracht en jezelf volledig gaat accepteren. Ik loop een stukje met je mee op je pad en ga samen met jou op zoek naar oplossingen, vanuit de visie dat je lichaam je veel te vertellen heeft als je bereid bent om te luisteren.

Lees meer

Deel dit bericht