Wat is HSP?

De term HSP staat voor Highly Sensitive Person en werd in 1966 geïntroduceerd door Elaine Aron. Hoogsensitiviteit is geen stoornis maar een persoonlijkheidskenmerk bij mannen en vrouwen dat bij 15 – 20% van de bevolking voorkomt.

Elke van Hoof (Vrije universiteit Brussel) heeft onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit. Hoogsensitieve mensen pikken veel informatie op uit hun omgeving en verwerken dit diepgaand. Scans tonen aan dat bij HSP-ers meerdere gebieden in de hersenen oplichten bij het uitvoeren van een taak.

We krijgen allemaal de hele dag door informatie binnen via onze zintuigen. De meeste mensen hebben een filter. Als je een taak doet maken je hersenen automatisch onderscheid tussen belangrijke en niet belangrijke informatie. De gefilterde informatie wordt vervolgens verwerkt.

Als je hoogsensitief bent heb je die filter niet. Alles wat je ziet, hoort, ruikt en ervaart komt met dezelfde intensiteit bij je binnen. Je hersenen maken geen onderscheid. Al die prikkels moeten verwerkt worden en daar heb je wat meer tijd voor nodig.

Overprikkeling

Dit is ook de reden dat HSP-ers vaker overprikkeld raken bij drukte of in groepen. Als je niet voldoende kans krijgt om rust en hersteltijd te pakken kun je emotioneel worden of geïrriteerd raken. Gelukkig kun je hier bewuste keuzes in maken als je je eigen signalen leert kennen. Je kunt dan bijvoorbeeld meer tijd nemen om je af te zonderen en rust te nemen.

Empathie

Wat ook kenmerkend is voor hoogsensitiviteit is de enorme dosis empathie. Je voelt goed aan wat de ander nodig heeft en je wil graag helpen. Anderen voelen zich door jou gezien en komen vaak naar je toe met hun problemen. Je pikt emoties van de ander feilloos op en kunt deze ook wel eens overnemen. Hier zit echter ook een valkuil als je nog niet goed je grenzen aangeeft. Je kunt je dan leeggezogen voelen en teveel zorgen voor anderen.

Er is geen lijst met symptomen maar er zijn wel een aantal kenmerken:

· Je hebt een sterk rechtvaardigheidsgevoel
· Je kunt diep geraakt worden
· Je hebt soms het gevoel dat andere mensen je niet begrijpen
·  Je voelt je anders dan anderen
· Je hebt een oog voor details
· Je denkt diep over zaken na
· Je reageert sterk op geluiden, licht of geur
· Je voelt sfeer in een ruimte aan
· Je voelt stemmingen van andere mensen aan
· Je hebt tijd nodig om een keuze te kunnen maken
· Je wilt anderen altijd helpen en hebt veel empathisch vermogen
· Je kan perfectionistisch zijn
· Je hebt tijd nodig voor jezelf en om je terug te trekken
· Je kunt intens genieten van mooie dingen zoals kunst, muziek, eten en de natuur.

Iedereen is anders en er is gelukkig nergens een beschrijving te vinden van dé hoogsensitieve persoon 😉 Leren omgaan met je HSP is een proces van vallen en opstaan. Het is onderzoeken wat bij jou past, wat voor jou werkt en vooral waar jij je goed bij voelt.

Als je eenmaal weet wat je nodig hebt om overprikkeling te vermijden, je grenzen aan te geven en om te gaan met je emoties wordt het al stukken makkelijker. Als je weet hoe je eigen systeem werkt kun je je hoogsensitiviteit echt gaan ervaren als kracht. Je kunt het dan bewust inzetten op je werk en in je relaties met anderen.

Heb je hier hulp bij nodig? Stuur me dan gerust even een berichtje, ik kijk met alle liefde even met je mee ♥

Neem contact met me op