Wat is holisme?

In mijn praktijk werk ik vanuit een holistische visie. Veel mensen vragen me wat holisme nu precies is. In dit artikel leg ik het je uit.

Het woord holistisch stamt af van het Griekse woord “Holos” wat staat voor geheel. Als je vanuit een holistische visie kijkt ga je ervanuit dat alles met elkaar verbonden is. Je ziet je lichaam en geest als onlosmakelijk verbonden met elkaar. Als je jezelf op een holistische manier bekijkt, zie je dat je bestaat uit meerdere niveaus:

♥ Fysiek, je lichaam
♥ Mentaal, je gedachtes
♥ Energetisch, je energie
♥ Emotioneel, je emoties
♥ Spiritueel, zingeving

Een praktisch voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld als er iets vervelends gebeurd op je werk. Je gedachten (mentaal) erover zijn negatief, daardoor ontstaat er spanning in je schouders en nek (fysiek) Ook raak je geïrriteerd en voel je je verdrietig (emotioneel) Hierdoor voel je je weer moe en vraag je je af wat je nog bij deze werkgever doet (energetisch/spiritueel)

Zoals je ziet werken alle niveaus met elkaar samen en staan ze in verbinding. Ik geloof erin dat je lichaam je veel kan vertellen. Een voorbeeldje uit mijn eigen leven. Een aantal jaar geleden merkte ik op dat ik vaak hoofdpijn had na het werk. Ik ben gaan onderzoeken: waar komt dit vandaan? Wat wil mijn lichaam me duidelijk maken?

Mijn dagen waren ongemerkt steeds voller geworden omdat ik het graag goed wilde doen voor mijn team en vaak ja zei tegen extra werk. Ook dronk ik veel koffie en at ik veel suiker door stress. Toen ik me hiervan bewust werd ging ik andere keuzes maken. Ik plande minder afspraken op een dag, ging meer bewegen tussen mijn werk door en ik zei vaker nee. Ook dronk ik minder koffie en minderde ik suikers. Binnen een paar weken was mijn hoofdpijn helemaal weg en had ik de balans teruggevonden.

Holistische leefwijze & Gezondheid

Er is niet echt één holistische leefwijze, iedereen geeft het op een andere manier vorm. Er is geen goed of fout. Het gaat vooral om terug gaan naar de basis, houden van jezelf. Mild zijn naar jezelf toe en je emoties omarmen, ook al is het soms écht even moeilijk. Het is zoeken naar wat goed voelt voor jou en het volledig accepteren van jezelf.

Gezondheid speelt wel een belangrijke rol binnen het holisme. Als je van jezelf leert houden en goed voor jezelf zorgt, uit zich dat in je gedrag. Je eet gezond, beweegt voldoende en je pakt rust als je het nodig hebt. Ontspanning en slapen is belangrijk. Je probeert balans te houden in het dagelijks leven. Je bent je bewust van het feit dat hoe jij leeft effect heeft op je omgeving en op de aarde.

Lukt dit in de praktijk nu écht altijd? Nee hoor. Ik heb ook mijn dagen dat ik ongesteld moet worden en dan ineens een dag veel te veel chocolade naar binnen werk 😉 Ik ga er ook geen ding van maken, ik geniet daar dan ook maar van. De dag erna pik ik mijn gezonde gewoontes weer op en doe ik mijn best om mijn lichaam weer te geven wat het nodig heeft.

Misschien heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel. Neem dan gerust contact met me op.

Neem contact met me op