Tips voor een betere weerstand

Ons immuunsysteem heeft elke herfst en winter nogal wat te verduren. Een goede weerstand verminderd de kans dat je ziek wordt. Een sterk immuunsysteem kan bij een besmetting beter zijn werk doen en ervoor zorgen dat je sneller hersteld.

Ik heb lange tijd  gekwakkeld met mijn gezondheid in de winter. Ik was constant verkouden of grieperig en ook vooral moe en niet fit. Totdat ik tijdens mijn opleiding mijn voeding, slaap, stress en beweging eens kritisch onder de loep ging nemen.

Ai, daar was echt nog veel winst in te behalen. Sinds ik onderstaande veranderingen heb doorgevoerd is mijn weerstand enorm verbeterd en voel ik me stukken beter in de winter. De natuur heeft zoveel te bieden en je kunt je lichaam in de winter zeker een handje helpen. Ik deel hier mijn tips:

Slaap voldoende
Als je slaapt heeft je lichaam tijd om te herstellen. Je immuunsysteem is juist in de nacht druk bezig om je lichaam te repareren. De meeste volwassenen hebben 8 uur slaap nodig. Heb je moeite met in slaap komen? Probeer dan eens wat eerder alle beeldschermen uit te zetten. Het blauwe licht van de schermen stimuleert de aanmaak van cortisol (stresshormoon) en verhindert de aanmaak van melatonine (slaaphormoon)

Eet gezond
Het is superbelangrijk om je darmen gezond te houden. Je darmwand is bekleed met darmslijmvlies, dit vlies werkt eigenlijk als een filter. Het laat ziekmakende stoffen niet door en het vormt een barrière. Hierdoor is het darmslijmvlies erg belangrijk voor je immuunsysteem. Je darmen zijn altijd blij met een zo natuurlijk mogelijke voeding. Een aantal basistips:

♦ Eet gevarieerd en zo natuurlijk mogelijk. Voldoende gezonde vetten, eiwitten en vezels.
♦ Eet verse groenten (liefst 500 gram per dag) en fruit.
♦ Drink water of kruidenthee voor een goede afvoering van afvalstoffen

Werk aan je mindset
Er zijn interessante wetenschappelijke studies die aantonen dat positieve emoties en gedachten zoals vriendelijkheid, dankbaarheid, compassie, verliefdheid en vreugde het immuunsysteem versterken. Wist je dat lachen helpt bij het verminderen van stresshormonen en helpt bij het aanmaken van natuurlijke afweercellen?

Beweeg
Dit is natuurlijk een inkoppertje. Bewegen is ontzettend goed voor je lichaam en helpt bij het gezond blijven. Zoek zelf een vorm die bij je past, misschien wil je een half uurtje wandelen of loop je liever hard.

Hopelijk inspireren deze tips je om goed voor je lichaam te zorgen. Niet omdat het perse moet maar vanuit zelfliefde en zelfzorg. Ik wens je heel veel gezondheid toe. Heb je nog vragen? Stuur me rustig een berichtje, ik vind het altijd leuk om van je te horen 😀

Neem contact met me op