Hoogsensitiviteit en het overnemen van emoties

Je stapt uit de auto en je buurvrouw spreekt je aan. Je vangt meteen signalen op en ziet dat ze zeer gefrustreerd is. Ze heeft een conflict gehad met je andere buren en stort het verhaal over je uit. Je laat haar uitpraten en gaat dan naar binnen, er overvalt je een enorme hoofdpijn. Je voelt je leeggezogen en nu ben je zelf gefrustreerd… Klinkt je dit bekend in de oren?

Als je hoogsensitief bent heb je enorme voelsprieten. Deze sprieten staan vaak onbewust naar de buitenwereld gericht. Ze pikken de hele dag door vanalles op uit je omgeving. In het contact met andere mensen pik je dan ook vaak hun emoties en gevoelens op.

Verschil tussen voelen en overnemen

Er is een verschil tussen de emotie van de ander voelen en een emotie overnemen. Als iemand je iets verdrietigs vertelt kun je meeleven. Je kan invoelen wat de ander doormaakt door je empathische vermogen. Als je de emotie zelf overneemt lijkt het ineens je eigen gevoel.

Doordat je telkens veel voelt is het soms lastig om onderscheid te maken of de emoties en gevoelens van jezelf zijn of van de ander. Het is belangrijk dat je dit leert onderscheiden. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen:

Voor het contact met andere mensen: Gronden
Ik weet het, je hoort zovaak dat je goed moet gronden 😉 Maar het nu eenmaal wel echt belangrijk als je gevoelig bent. Gronden helpt je contact te maken met de energie met de aarde. Hierdoor kun je je eigen energie beter beschermen. Als je goed geaard bent, ben je verbonden met jezelf en aanwezig in je lichaam. Uit je hoofd en in je lijf dus! Je staat letterlijk steviger en je bent meer in balans. Gronden kun je doen door:

• Op blote voeten te lopen
• Dansen met aandacht voor je voeten op de vloer
• Een grondingsmeditatie doen
• Visualiseren van wortels die de aarde in schieten

Hoe herken je het overnemen van emoties?
Stel: in de ochtend stap je het kantoor binnen. Je voelt je heel relaxed en klaar voor de dag. Je neemt plaats naast je collega die gefrustreerd op het toetsenbord aan het tikken is. Na een paar minuten voel je jezelf down en gedemotiveerd….

• Je humeur veranderd heel abrupt, je was net nog heel happy maar na contact met een ander persoon ineens niet meer
• Het gevoel komt ineens opzetten
• Er is niet echt een duidelijke aanleiding waardoor je stemming is omgeslagen

Laat los wat niet van jou is
Als je weet dat je iets hebt overgenomen van de ander kun je het volgende doen:

• Denk bewust aan de intentie om los te laten
• Spreek een affirmatie uit zoals: ik laat nu alles los wat niet meer van mij is 
• Stap onder de douche en visualiseer dat alles van je afstroomt
• Neem een voetbadje met zout en een koperen voorwerp erin. Deze tip kreeg ik ooit van een medium en werkt voor mij heel goed!

Laat me gerust weten wat je van dit artikel vond. Herken je iets van jezelf erin?
Voor nu, veel liefs ♥

Neem contact met me op