Meditatie en HSP

Je hebt het vast wel eens om je heen gehoord, mediteren is goed voor je en heeft veel voordelen. Maar hoe kan het je helpen om met je gevoeligheid om te gaan?

De hele dag door krijg je informatie binnen in de vorm van prikkels. Daarbij heb je ook nog eens zo’n 50 tot 60.000 gedachten op een dag. Als je hoogsensitief bent komen er meer prikkels bij je binnen en heb je meer tijd nodig om alles wat je ziet, hoort, ruikt en ervaart te verwerken.

Doordat je voelsprieten naar de buitenwereld gericht zijn is je aandacht vaak bij je omgeving. Je pikt ook bijvoorbeeld op hoe mensen om jou heen zich voelen. Meditatie kan helpen met je aandacht naar binnen richten. Je neemt zo een moment de tijd om echt even te voelen hoe het met jou is en hoe je lichaam aanvoelt. Je geeft als het ware energie aan jezelf en dat is al heel erg fijn.

Meditatie kan helpen met:

·       Het verminderen van stress en spanning

Door het mediteren dalen stresshormonen cortisol en adrenaline en je lichaam start met het aanmaken van gelukshormonen serotonine, endorfine en dopamine. Je voelt hierdoor al vrij snel het effect van meditatie en je stemming verbeterd hierdoor.

·       Meer grip krijgen op je eigen mind en energie

Voor mensen die hoogsensitief zijn is het belangrijk om zichzelf te leren begrenzen. Doordat je van nature veel met je aandacht bij andere mensen bent is het goed om bewust aan de slag te gaan met aandacht geven aan jezelf. Meditatie is een middel om je weer even te verbinden met jezelf en je lichaam. Dit maakt je sterker, zelfverzekerder en krachtiger.

·       Het bewust worden van je gedachten

Je hoofd is vaak druk en het is niet zo dat meditatie een wondermiddel is voor een rustiger hoofd. Wel helpt het je om vanaf een afstandje naar je gedachten te kijken. De kunst is om niet te oordelen over je gedachten, ze zijn er en het zijn net wolkjes, ze drijven vanzelf voorbij. Meditatie leert je observeren zodat je jezelf beter kunt leren kennen.

Mijn ervaring met meditatie

Meditatie heeft mij veel gebracht, ik mediteer elke dag een paar keer per dag. De ene keer doe ik wat ademhalingsoefeningen. De andere keer doe ik yoga of ga ik wandelen en bewust mijn zintuigen aanzetten. Voor het slapengaan luister ik vaak in bed naar een geleidde meditatie. Meditatie hoeft namelijk helemaal niet zittend op een matje, er zijn gelukkig vele vormen. Meditatie helpt mij om energetisch bij mezelf te blijven en niet zo meegezogen te worden in de emoties van anderen.

Wil jij graag een begin maken met meditatie? Je kunt een gratis versie downloaden van meditation moments of op youtube kijken, hier staan heel veel geleidde meditaties. Ook kun je mijn hartmeditatie hier beneden beluisteren. Heel veel meditatie plezier en ik hoor graag je ervaringen ♥