Luisteren naar je lichaam

Luister jij naar de signalen van je lichaam?

Het tempo van leven ligt in het Westen hoog. Als je hoogsensitief bent is het vaak een uitdaging om je aan het tempo van je omgeving aan te passen. Je systeem werkt nu eenmaal iets anders. Je neemt veel prikkels op en deze verwerk je diepgaand. Hier heb je meer rust en tijd voor nodig.

Je lichaam communiceert met je en geeft je de hele dag door signalen. Denk maar aan de vlinders in je buik als je verliefd bent, buikpijn door de zenuwen of hoofdpijn bij stress. Als je heel verdrietig bent kun je fysieke pijn ervaren. Je lichaam en geest zijn met elkaar verbonden.

Vaak is het juist je lichaam dat bij langdurige stress aangeeft dat je een stapje terug moet doen. De signalen die ik in mijn praktijk vaak hoor en zelf ook herken zijn hoofdpijn, pijn aan nek en schouders en vermoeidheid. Ook prikkelbaar reageren komt veel voor.

Het is belangrijk dat je goed gaat aanvoelen wat je zelf nodig hebt. Doordat je zo gevoelig bent geeft je lichaam haarfijn aan waar behoefte aan is. Er dan ook naar luisteren en handelen is vaak een dingetje 😉

Voelen met je lijf

Voelen doe je ook met je lijf. Je lichaam weet zo goed waar je blij van wordt, waar je bang voor bent, wat klopt en wat niet. Het is zo ontzettend slim en je mag er echt op vertrouwen. Merk jij dat het tijd is om je rust te pakken? Durf je dan aan dit gevoel over te geven en even te doen waar je behoeften aan hebt. Misschien een dutje, even op de bank met een boek of gewoon voor je uitstaren. Je hoeft niet altijd iets te doen.

Als je de signalen van je lichaam te lang negeert kan dat resulteren in lichamelijke klachten. Houden die klachten te lang aan, bezoek dan een dokter of een alternatieve genezer. Je lichaam weet precies waar de grenzen liggen, het is aan jou om ernaar te luisteren.

Als je de signalen van je lichaam leert kennen wordt het steeds makkelijker om je grenzen te herkennen. Aanvoelen wat je zelf nodig hebt gaat dan ook steeds beter. Niemand kan jou vertellen waar je grens ligt en wat je nodig hebt. Aan jou de taak om elke dag met alle liefde goed voor jezelf en je lichaam te zorgen. ♥