Leven in het ritme van de Maan

Toen ik in Australië woonde werd mijn interesse voor de maan gewekt. Ik woonde kortbij de zee en zag elke dag hoe het eb en vloed werd. Ook maakte ik daar mee dat de zeespiegel een keer zo hoog werd dat complete huizen langs de kust weggeslagen werden door de golven. Ik realiseerde we dat wij ook voor 70% uit water bestaan. Als de maan zoveel invloed kon uitoefenen op de zee, wat betekende dat dan voor ons…?

De zon en de maan zorgen ervoor dat wij hier op aarde kunnen leven. Ze brengen balans en zorgen voor dag en nacht. Vanuit de geschiedenis wordt de maan gelinkt aan de vrouwelijke energie (yin). De zon wordt door zijn felle, krachtige stralen als mannelijk gezien. (yang) De maan draait in 29 tot 30 dagen om de aarde en ze reflecteert de zon, waardoor er steeds een ander deel belicht wordt.

De maanfases kun je opdelen in 4 hoofdfases die elk hun eigen invloed hebben.

Donkere maan & Nieuwe maan ⇒ Opbouw  
De twee dagen voordat de maan onzichtbaar wordt donkere maan genoemd. Dit is de tijd voor reflectie, om naar binnen te gaan en te mediteren. Het is tijd om te vertragen. Net als in de winter.

Twee dagen nadat de maan onzichtbaar is geworden wordt de nieuwe maan genoemd. Deze fase is geschikt om nieuwe plannen  het universum in te slingeren. Je kunt nieuwe plannen maken, ideeën uitwerken of doelen stellen.

Tip: Schrijf tijdens de nieuwe maan eens uit waar je naartoe wil, wat wil je graag manifesteren in je leven? Welke nieuwe plannen wil je in de wereld brengen? 

Wassende maan ⇒ Groei
De maan groeit richting de volle maan en je ziet de rechterkant. Het is tijd voor actie in de taxi! De energie helpt je om je plannen uit te werken. Je hebt meer energie om zaken aan te pakken en concreet te maken. Net als in de lente.

Tip: ga actief met je plannen van de nieuwe maan aan de slag  

Volle maan ⇒ bloei 
De maan is helemaal zichtbaar en is enorm krachtig, veel mensen kunnen dit voelen. Ik ben zelf tijdens volle maan vaak onrustig en ik slaap slechter. Emoties en vooral conflicten kun je heftiger beleven. Veel mensen hebben levendige dromen tijdens volle maan. Je kunt je ook energiek voelen en creatief. Net als in de zomer.

Tip: vaak ben je intuïtiever tijdens volle maan, hier kun je gebruik van maken op je eigen manier. Er zijn vaak live groepsmeditaties online tijdens volle maan. Ook kun je kristallen opladen in het maanlicht of een glaasje water.

Afnemende maan ⇒ loslaten 
Je ziet alleen nog de linkerkant van de maan. De energie neemt weer af en het is tijd om zaken die je niet meer dienen los te laten. Het is tijd om dingen af te sluiten. Net als in de herfst.

Tip: deze energie helpt je met opruimen, dit kunnen dingen zijn waar je in je hoofd nog last van hebt. Dit is ook een geschikte tijd om je huis en je agenda op te schonen.

Mijn ervaring

Zelf werk ik met een maankalender en ik heb een tijdje een dagboekje bijgehouden over hoe ik me voelde tijdens de verschillende maanfases. Dit was heel grappig want ik kwam steeds dezelfde dingen tegen, zoals mijn onrust bij volle maan en de behoefte om alleen te zijn tijdens donkere maan. Ik pas ook soms mijn planning een beetje aan, zo weet ik dat ik  in de week van volle maan  juist wat meer tijd voor mezelf nodig heb omdat ik slechter slaap.

Door me bewust te zijn van de fases van de maan voel ik me dichterbij de natuur. Het cyclische van de maan vind ik ook wel geruststellend, alles is tijdelijk en fases gaan voorbij. Daarbij is ze ook gewoon magisch toch? ♥