HSP en nee zeggen

Veel hoogsensitieve mensen hebben moeite met grenzen aangeven en nee zeggen. Je voelt anderen goed aan en vind het belangrijk dat de ander zich goed voelt. Dit is een kwaliteit, maar ook soms een valkuil omdat je makkelijker signalen van je eigen grenzen en lichaam kunt missen. Als je de belangen van de ander steeds voorop stelt, doe je al snel teveel dingen die je eigenlijk niet wil en die je overprikkelen.

We leren vaak dat het belangrijk is om rekening te houden met de ander. Natuurlijk is dat ook zo, maar dit hoeft niet ten koste van jezelf te gaan. Je mag goed voor jezelf zorgen en rekening houden met jezelf. Juist doordat je dat doet kun je er weer beter voor een ander zijn. Als jij veel energie hebt en je happy voelt dan kun je meer betekenen. Uit een leeg kopje kun je niet schenken!

Als je vaker nee zegt schep je ruimte voor dingen waar je ja tegen wil zeggen. Je neemt de regie over je eigen energie en tijd. Een ja van jou krijgt hierdoor ook veel meer waarde. Als je dan met die vriendin gaat lunchen dan doe je dat omdat je écht tijd maar haar wil doorbrengen. Niet omdat het nu eenmaal gepland staat en je niet meer wil afzeggen.

Als jij bewuster met je tijd en energie omgaat dan voelen andere mensen dat ook. Je inspireert anderen om ook ruimte voor zichzelf te nemen. Wil jij leren hoe je vaker nee kunt zeggen? Hieronder lees je mijn tips:

♦ Oefen met nee zeggen
Als je het gewend bent om de behoeftes van andere op één te zetten voelt het in het begin nog wat oncomfortabel om nee te zeggen. Het kan zijn dat je schuldgevoel ervaart of denkt dat je egoïstisch bent. Laat je niet afleiden door deze stemmetjes want jij hebt ook recht op ruimte en tijd voor jezelf. Oefening baart kunt en hoe vaker je het doet, hoe beter het zal gaan.

♦ Als iemand je iets vraagt kun je zeggen: ik denk er even over na
Als je het graag goed wil doen voor de ander ben je geneigd meteen ja te zeggen als iemand je iets vraagt. Achteraf voel je dan pas dat het eigenlijk niet goed voelt. Als je een vraag krijgt is het helemaal prima om aan te geven dat je er even over wil nadenken. Je kunt dan even rustig doorvoelen of het een ja is of een nee en dan pas antwoord geven.

♦ Leg mensen uit dat je aan het leren bent om beter voor jezelf te zorgen
Het werkt soms goed om mensen mee te nemen in je proces, je bent immers iets aan het leren. Soms vinden mensen het maar vreemd, jij was toch altijd diegene die overal ja op zei en nu ineens wil je erover nadenken? Door het uit te leggen snappen mensen vaak beter wat er in je leeft.

Misschien herken je iets in dit blog en heb je nog vragen, of wil je een keertje erover sparren. Dan kan natuurlijk altijd! Neem contact met me op via onderstaande knop:

Neem contact met me op